Kobieta z zespołem Downa prowadzi piekarnię

by FUNDACJA JZN
Collette Divitto w 2016 roku, po tym, jak nie mogła znaleźć pracy, postanowiła założyć własny biznes. Cztery lata później jej piekarnia w Bostonie działa coraz prężniej. Podczas pandemii jej zespół piekarzy zebrał się i zapakował ciasteczka, aby rozdać je osobom w domach opieki, a także pracownikom z pierwszej linii walki z koronawirusem. 

Celem Divitto, która ma zespół Downa, jest „zatrudnianie i inspirowanie ludzi o różnych umiejętnościach”. W jej restauracji spotykają się ludzie z wielu środowisk: od weteranów po bezdomnych, którzy czują się zagubieni. Divitto daje każdemu szansę na wykonanie pracy, którą lubią.

Mama Collette, Rosemary Alfredo, opowiada, jak jej córka wykorzystała swoją „pasję do pieczenia w celu dążenia do akceptacji i równości”.

Te myśli są powtarzane przez Divitto, która mówi: „Nie skupiaj się na swoich niepełnosprawnościach, musisz skupiać się na swoich umiejętnościach, zawsze, zawsze, bądź tym, kim jesteś”.

Podczas pandemii jej zespół piekarzy zebrał się i zapakował ciasteczka, aby rozdać je osobom w domach opieki, a także pracownikom z pierwszej linii walki z koronawirusem. Ten gest nie został pominięty przez komisarza bostońskiej policji Williama Grossa, który docenił dobroć Collette.

Źródło: pl.aleteia.org

You may also like

Facebook