Najlepsze frytki w Nowej Hucie robią ludzie z zespołem Downa

by FUNDACJA JZN
Frytki Belgijskie to jeden z najbardziej rozpoznawalnych food trucków w Krakowie. Jest to inicjatywa przedsiębiorstwa Społeczna 21, którego celem jest aktywizacja zawodowa osób z zespołem Downa. Działają non-profit, a wypracowane zyski przeznaczają na rehabilitację społeczną swoich pracowników.

Są to wyjątkowe frytki, bo przygotowywane na oleju roślinnym, więc mogą się nimi zajadać wegetarianie. Frytownica z olejem roślinnym jest zautomatyzowana do tego stopnia, że mogą z nią bez przeszkód pracować osoby z zespołem Downa. Frytki Belgijskie przy Bulwarowej to inicjatywa przedsiębiorstwa Społeczna 21, którego celem jest aktywizacja zawodowa osób z zespołem Downa. Działają non-profit, a wypracowane zyski przeznaczają na rehabilitacje społeczną swoich pracowników.

Najwięcej osób dowiedziało się o tym miejscu w sierpniu ubiegłego roku, kiedy nad Zalew Nowohucki przyjechała ekipa programu telewizyjnego “Down the road. Zespół w trasie”. Wśród bohaterek programu była Agnieszka Kociołek, pracownica food trucka i córka jednej z jego założycielek. Nie tylko w programie, ale swoją codzienną pracą przy frytkach Agnieszka pokazuje, że życie z zespołem Downa wcale nie musi oznaczać zamknięcia w domu.

Źródło: www.krowoderska.pl

You may also like

Facebook